Дори да видим изпълнен мандата на ГЕРБ - какво от това?

...
Дори да видим изпълнен мандата на ГЕРБ - какво от това?
Коментари Харесай

Политолозите Георги Киряков и Цветанка Андреева: Кабинетът на Габриел е безсмислен

" Дори да забележим изпълнен мандата на ГЕРБ - какво от това? Ще забележим някакви министри, само че ще забележим и политики - къде са те? За следващ път се разпределят министерски кресла, преди да са се определили политиките, които ще извършват тези министри. Зад тези специалисти ще стои едно болшинство в Народното събрание и то ще диктува дневния ред на държавното управление ", каза политологът Георги Киряков в студиото на " България заран ".

По думите му 10-те точки, по които Мария Габриел ще ръководи страната, към момента не са ясни.

Според политолога Цветанка Андреева изненада е отказът на Слави Трифонов да взе участие в обединението. Снощи той разгласи, че Има Такъв Народ отдръпва поддръжката си към проектокабинета с мандата на ГЕРБ-СДС.

" Кабинетът на Мария Габриел става безсмислен дори за говорене. Надеждата отново се фиксира във разновидността на коалиция и договорености сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната ", предвижда Андреева пред Bulgaria ON AIR.

Киряков вижда едни и същи въпроси във всички парламенти, а изводът е един и същи - политическо неумение да се сформират положителни обединения.

" Добре потегли тази парламент, с отрезвяване на някои политически водачи и сили, обаче в един миг някои взеха решение, в тази ситуация Бойко Борисов, че е по-добре да изнудва възможните си съдружни сътрудници с проект Б. План Б е нови избори и нищо друго ", настоя той.

Събеседникът ѝ изрази повече оптимизъм, само че посочи, че рецесията е толкоз дълбока и изисква неофициални решения.

" Една ротация е гаранция, че сътрудниците си имат доверие и няма да имаме еднопартийно безсмислено ръководство. Ротацията дава опция да не се асимилират сътрудниците, а да си сътрудничат. Това ни лишава от опцията да имаме мощна фигура на министър-председател. Ако през днешния ден Мария Габриел предложи имена, това би било проява на управнически потенциал от страна на ГЕРБ ", сподели още Андреева.

По думите на Киряков още в самото начало е заложен кабинет сред първите две политически сили против " главата на Гешев " и ще се залагат акции, които ще създадат несигурно бъдещо ръководство. Андреева е на мнение, че партиите към този момент не могат да разчитат на електоралната поддръжка, която непрестанно пада, на второ място е това, че към този момент имат общи врагове.

" Румен Радев се явява опасност. Той е заварката като общ зложелател. Явява се фигурата на Гешев като предизвикателство пред това да се направи правосъдна промяна. Такава е допустима единствено при добре конструирано болшинство в Народното събрание ", уточни тя.

Според Киряков, президентът ще връчи третия мандат на партията с минимум шансове за държавно управление - Българска социалистическа партия. " Президентът има сметка да се постанова. Трябва постоянен кабинет, на този стадий - единствено с първите две политически сили ", добави гостът.

" Важно за Движение за права и свободи е да вземат участие в евроатлантическото болшинство. Ако отидат на последващи предварителни избори, ще изградят коалиция ", заключи Андреева.

Политолозите показаха мнение, че нов политически план е малко евентуален.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР